A médiában egyre többet hallani a chia magról, azaz azték zsályáról. Nem hiába, hiszen rendkívül egészséges és sokféleképpen fogyaszthatjuk. (Akár édesen, süteményekben, akár sósan, salátákban.)
A mag igen gazdag omega-3 zsírsavban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban.
Tudtad, hogy a chia mag akár saját súlyának tizenkétszeresét is képes felvenni? Rövid időn belül magukba szívják a folyadékot és zselés állagúvá válnak, ezért kiváló sütemények és puding készítéséhez.
Ha ennyi nem lenne elég hozzá, hogy kipróbáld,nézzük miért szeretjük még?
- kalcium-, foszfor- és mangántartalma a csontok egészségének megőrzéséhez járul hozzá
- rostjai kiegyensúlyozottabbá teszik az emésztést és megelőzik a vércukorszint hirtelen megugrását
- csökkentheti a vérnyomást és kiegyensúlyozottabbá teszi a koleszterinszintet
(FORRÁS: http://www.hazipatika.com)
Rendkívül egyszerű a chia-puding elkészítése:
Egy adag pudinghoz forraljunk fel 2 dl tejet, majd szórjunk bele kb. 2-3 evőkanál chia magot és 1-2 kanál cukrot/édesítőt. Ízesíthetjük akár még kakaóval is. A pudingot öntsük egy tálkába, s bármilyen gyümölccsel díszíthetjük.