Kedves Olvasók!
Figyelem, saját recept következik! :)
Te is osztozol azon a véleményen, hogy a sütemény egészségtelen? Ha eddig ezt gondoltad, mi most rácáfolunk. Bizony, lehet egészségesen is sütni!
Én kifejezetten szeretek kísérletezni, ha sütésről van szó. Sőt, az a ritka, ha könyvet kell nyitnom a receptekhez, ugyanis 90%-ban saját főből dolgozom. Így sikerült ezt a receptet is kifejlesztenem, amely a ZABálom nevet kapta. 100%-ig zablisztből és nyírfacukorral készült, krémmel töltött palacsinta.
Mielőtt a receptet olvasnád, kedves olvasó, valószínűleg felmerült benned a kérdés: „No de miért pont zabliszt?”
Lássuk néhány pozitív jellemzőjét:
- ízben és sütési sajátosságaiban meglehetősen hasonlít a sima búzaliszthez
- rostban és fehérjében sokkal gazdagabb, valamint alacsony szénhidrát tartalma miatt lassabban szívódik fel.
- béta-glükán tartalma miatt elősegíti a normál bélműködést és támogatja az immunrendszer működését. Rendszeres, megfelelő mennyiségű - napi 3 gramm béta-glükán - fogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- kevésbé emeli meg a vércukorszintet, ezért beilleszthető inzulin-rezisztens étrendbe is
Forrás: webbeteg.hu: A zabliszt jótékony hatásai (LINK) és beresalexandra.hu: Teljes kiőrlésűt vagy zablisztet válasszak? (LINK)
Jöjjön a recept!
Tészta:
- 20 dkg zabliszt
- 2 tojás (egész)
- 2 dl tej
- 2 dl olaj
- 3 dl szénsavas ásványvíz
- 1 csipet só
Krém:
- 6 dl tej
- 4 tojás sárgája
- 4 tojás fehérje
- 8 ek. zabliszt
- nyírfacukor (ízlés szerint)
- vanília aroma (ízlés szerint)
- 10-15 dkg erdei gyümölcs
Díszítés:
- alma
- erdei gyümölcs
Először a krémmel kezdünk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd félretesszük. A tejet, a cukrot, a tojások sárgáját és a lisztet csomómentesen elkeverjük, ízlés szerint vanília aromával ízesítjük, majd pudinggá főzzük. Amíg a pudingot teljesen kihűtjük, összekeverjük a tésztát. A lisztet, a sót, a tojást és a tejet összekeverjük, hozzáöntjük az olajat, majd kb. 2-3 dl ÁSV-t öntünk hozzá. Miután a pudingot kihűtöttük, összekeverjük a felvert fehérjével. Vigyázzunk nehogy összetörjön a hab! Ketté választjuk a krémet, s a feléhez leturmixolt erdei gyümölcs pépet adunk hozzá (ilyenkor szükséges lesz még egy kis cukrot tennünk ehhez a krémhez). FONTOS! a zabliszt miatt nem lesz teljesen élénk sárga a vaníliás krémünk, aki ettől visszakozik inkább az egész krémet ízesítse gyümölcspéppel (dupla mennyiség)
Az első palacsinta sütése után ha úgy véljük túl sűrű a tészta, hígítsuk még vízzel. A kisütött palacsinták felét megkenjük krémmel (/ne spóroljunk vele/, én vékonyan szelt zöldalma szeletekkel dobtam kicsit fel a krémet, de ez elhagyható) , majd kétszer félbe hajtjuk.
Tálaláskor alma szeletekkel és erdei gyümölcsökkel díszíthetjük.
Jó étvágyat és kellemes sütést kívánok hozzá! :)