Gasztroördögök

ZABálom!

2017. április 03. 22:42 - Gasztroördögök

Ha zabos hangulatban vagy... :)

Kedves Olvasók!

Figyelem, saját recept következik! :)

Te is osztozol azon a véleményen, hogy a sütemény egészségtelen? Ha eddig ezt gondoltad, mi most rácáfolunk. Bizony, lehet egészségesen is sütni!

Én kifejezetten szeretek kísérletezni, ha sütésről van szó. Sőt, az a ritka, ha könyvet kell nyitnom a receptekhez, ugyanis 90%-ban saját főből dolgozom. Így sikerült ezt a receptet is kifejlesztenem, amely a ZABálom nevet kapta. 100%-ig zablisztből és nyírfacukorral készült, krémmel töltött palacsinta.

Mielőtt a receptet olvasnád, kedves olvasó, valószínűleg felmerült benned a kérdés: „No de miért pont zabliszt?”

Lássuk néhány pozitív jellemzőjét:

  • ízben és sütési sajátosságaiban meglehetősen hasonlít a sima búzaliszthez
  • rostban és fehérjében sokkal gazdagabb, valamint alacsony szénhidrát tartalma miatt lassabban szívódik fel.
  • béta-glükán tartalma miatt elősegíti a normál bélműködést és támogatja az immunrendszer működését. Rendszeres, megfelelő mennyiségű - napi 3 gramm béta-glükán - fogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét.
  • kevésbé emeli meg a vércukorszintet, ezért beilleszthető inzulin-rezisztens étrendbe is

Forrás: webbeteg.hu: A zabliszt jótékony hatásai (LINK) és beresalexandra.hu: Teljes kiőrlésűt vagy zablisztet válasszak? (LINK)

Jöjjön a recept!

20170401_184548.jpg

Tészta:

  • 20 dkg zabliszt
  • 2 tojás (egész)
  • 2 dl tej
  • 2 dl olaj
  • 3 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 csipet só

Krém:

  • 6 dl tej
  • 4 tojás sárgája
  • 4 tojás fehérje
  • 8 ek. zabliszt
  • nyírfacukor (ízlés szerint)
  • vanília aroma (ízlés szerint)
  • 10-15 dkg erdei gyümölcs

Díszítés:

  • alma
  • erdei gyümölcs

Először a krémmel kezdünk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd félretesszük. A tejet, a cukrot, a tojások sárgáját és a lisztet csomómentesen elkeverjük, ízlés szerint vanília aromával ízesítjük, majd pudinggá főzzük. Amíg a pudingot teljesen kihűtjük, összekeverjük a tésztát. A lisztet, a sót, a tojást és a tejet összekeverjük, hozzáöntjük az olajat, majd kb. 2-3 dl ÁSV-t öntünk hozzá.  Miután a pudingot kihűtöttük, összekeverjük a felvert fehérjével. Vigyázzunk nehogy összetörjön a hab! Ketté választjuk a krémet, s a feléhez leturmixolt erdei gyümölcs pépet adunk hozzá (ilyenkor szükséges lesz még egy kis cukrot tennünk ehhez a krémhez). FONTOS!  a zabliszt miatt nem lesz teljesen élénk sárga a vaníliás krémünk, aki ettől visszakozik inkább az egész krémet ízesítse gyümölcspéppel (dupla mennyiség)

Az első palacsinta sütése után ha úgy véljük túl sűrű a tészta, hígítsuk még vízzel. A kisütött palacsinták felét megkenjük krémmel (/ne spóroljunk vele/, én vékonyan szelt zöldalma szeletekkel dobtam kicsit fel a krémet, de ez elhagyható) , majd kétszer félbe hajtjuk.

Tálaláskor alma szeletekkel és erdei gyümölcsökkel díszíthetjük.

Jó étvágyat és kellemes sütést kívánok hozzá! :)20170401_183348.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroordogok.blog.hu/api/trackback/id/tr7312399193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása