Gasztroördögök

A nagymama konyhájából

2017. április 20. 12:38 - Gasztroördögök

A húsvéti ünnep alkalmából meglátogattam a nagymamámat és természetesen a hosszú hétvégén nem maradhattak ki a sütemények sem. Eszembe jutott, hogy milyen jó ötlet lenne bemutatni azokat a bizonyos megsárgult, foltos recepteket amiket minden bizonnyal minden nagymamánál találunk.

Néhányat bemutatok nektek, amik lehet ismerősök is lesznek.

Nem bonyolultak vagy drágák, de nem is egészségesek, mert itt még a vaj vagy margarin helyett zsírt használtak, és a cukorral sem spóroltak. Habár elkészítésük nagyon egyszerű, mégis elmondhatom, hogy igen, nekem is sikerült a Nagymama sütijét megcsinálni, amit minden családi ünnepségen befalunk.

Próbáltam szó szerint kiírni, de ahol nem világos raktam még plusz infót, amit a nagymamámtól kérdeztem. (persze fejből rávágta, hogy kell csinálni :D)

       Rudas csokoládé szelet

Piskóta:

2 evőkanál kakaó

4 tojássárgája

20 dkg porcukor

2 kanál mézet habosra keverünk

20 dkg liszt

1 sütőpor

4 tojás habja

A mézet és a tojásfehérjét habosra verjük külön, a többi hozzávalót összekeverjük. Ezután az egészet egybedolgozzuk és zsírozott, lisztezett tepsibe sütjük.

Krém:

3 dl tej

3 evőkanál liszt

1 egész tojás

20 dkg vaj/margarin

20 dkg porcukor

1 vaníliás cukor

½ dl rum

A tojást, tejet és lisztet hidegen simára keverjük, majd sűrűre főzzük, kihűlni hagyjuk majd hozzá keverünk 20 dkg vajat vagy margarint, 20 dkg porcukrot, 1 vaníliás cukrot és fél dl rumot habosra verünk és rákenjük a tésztára.

Máz:

10 dkg margarint jól felforralunk és belerakunk 2 evőkanál kakót, a krém tetejére csurgatjuk. Meleg vizes késsel szeleteljük!  Igen finom sütemény :)

rudas2.jpg

rudas3.jpg

        Márvány tészta

5 tojássárgája

30 dkg cukor

12 dkg zsírt habosra keverjük

Hozzáadunk 30 dkg lisztet

1 csomag sütőpor

12 dl tej

Ketté vesszük a kikevert tésztát, egyik feléhez kakaót adunk, majd az 5 tojásfehérje habját ketté vesszük és belekeverjük a két fajta tésztához.

A tepsit kimargarinozzuk, lisztezzük, majd a két fajta tésztát egybe csorgatjuk a tepsibe. A két tészta csorgatásával egy márványos mintát kapunk.

marvany.jpg

 

         Mézes pogácsa (lakodalmas kiszerelés)

1 l méz

2 kg cukor

1 csomag fahéj

10 dkg szalagáré (szalalkáli)

15 db tojás

2 l víz

30 dkg cukrot megpirítunk, kb fél liter vízzel feleresztjük. A megmaradt cukorból és vízből szirupot főzünk és kihűlni hagyjuk. Ha meghült, a két szirupot összeöntjük, belerakjuk a fahéjat a tojást a szalagárét és annyi lisztet, hogy galuska tésztát kapjunk. A tojásoknak csak a sárgáját tesszük bele a fehérjét felverjük habosra. Tojásonként 3 kanál cukorral.

A mézet felforraljuk, lisztet keverünk bele /20 dkg/ és félre tesszük. Másnap a tésztát és a mézet jól összedolgozzuk és sütjük. Sülés után a habba beleforgatjuk.

mezes.jpg



        Kókuszos csiga

csiga.jpg

 

Többi

16.jpg

15.jpg

14.jpg

13.jpg

12.jpg

 

11.jpg

rajz.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroordogok.blog.hu/api/trackback/id/tr6012439855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása