Gasztroördögök

Májusi epertorta

2017. május 14. 13:13 - Gasztroördögök

Végre itt a május, jön az eperszezon...

Ha csak egy könnyed desszertre vágysz, vagy egy szülinapi tortát szánnál ajándékba, ilyenkor érdemes a finom, friss epres csodákat elkészíteni.

Évek óta minden májusban terítékre kerül nálunk az epertorta, édesanyám születésnapjára. Minden évben máshogy készítem el, hogy ne legyen túl unalmas. Idén így sikerült:

Elkészítés:

Piskóta:

  • 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • késhegynyi sütőpor

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy nagy tálba tesszük, a sárgát pedig egy kicsibe. A cukrot és lisztet kimérjük, utóbbiba belekeverjük a sütőport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot. Addig verjük, amíg el nem olvad benne a cukor, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgát is, de vigyázzunk, nehogy összetörjön a hab! Ezután a robotgépet már nem használjuk, csak óvatosan, fakanállal vagy kézi habverővel kanalanként elkeverjük a lisztet.
Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, aztán előmelegített sütőben, közepes fokozaton megsütjük.  

Ha megsült, kiborítjuk a tepsiből, megkenjük eperlekvárral, majd feltekerjük. Hagyjuk pihenni, amíg a krémet is elkészítjük.

Krém:

  • 250 g túró
  • 1 kis doboz natúr joghurt
  • 250 ml tejszín (legjobb a hulala)
  • 1 csomag zselatin fix
  • cukor ízlés szerint

Először a tejszínt verjük fel, amihez hozzákeverjük a többi hozzávalót. Érdemes egy kis citromlevet is keverni a krémbe (csak pár cseppet), szerintem finomabb lesz tőle.
Egy kb 24-26 cm-es tortaformát kibélelünk a piskótatekerccsel, az alját telerakjuk eperdarabokkal, amire ráöntjük a krémet. Hagyjuk legalább 1-2 órát hűtőben pihenni.

Díszítés:

Egy kis doboz hulala tejszínhabot kemény habbá verünk, és roládokat nyomunk a torta szélére. Friss eperrel díszítjük.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroordogok.blog.hu/api/trackback/id/tr1712504375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása