Végre itt a május, jön az eperszezon...
Ha csak egy könnyed desszertre vágysz, vagy egy szülinapi tortát szánnál ajándékba, ilyenkor érdemes a finom, friss epres csodákat elkészíteni.
Évek óta minden májusban terítékre kerül nálunk az epertorta, édesanyám születésnapjára. Minden évben máshogy készítem el, hogy ne legyen túl unalmas. Idén így sikerült:
Elkészítés:
Piskóta:
- 6 tojás
- 6 ek. cukor
- 6 ek. liszt
- késhegynyi sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy nagy tálba tesszük, a sárgát pedig egy kicsibe. A cukrot és lisztet kimérjük, utóbbiba belekeverjük a sütőport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot. Addig verjük, amíg el nem olvad benne a cukor, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgát is, de vigyázzunk, nehogy összetörjön a hab! Ezután a robotgépet már nem használjuk, csak óvatosan, fakanállal vagy kézi habverővel kanalanként elkeverjük a lisztet.
Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, aztán előmelegített sütőben, közepes fokozaton megsütjük.
Ha megsült, kiborítjuk a tepsiből, megkenjük eperlekvárral, majd feltekerjük. Hagyjuk pihenni, amíg a krémet is elkészítjük.
Krém:
- 250 g túró
- 1 kis doboz natúr joghurt
- 250 ml tejszín (legjobb a hulala)
- 1 csomag zselatin fix
- cukor ízlés szerint
Először a tejszínt verjük fel, amihez hozzákeverjük a többi hozzávalót. Érdemes egy kis citromlevet is keverni a krémbe (csak pár cseppet), szerintem finomabb lesz tőle.
Egy kb 24-26 cm-es tortaformát kibélelünk a piskótatekerccsel, az alját telerakjuk eperdarabokkal, amire ráöntjük a krémet. Hagyjuk legalább 1-2 órát hűtőben pihenni.
Díszítés:
Egy kis doboz hulala tejszínhabot kemény habbá verünk, és roládokat nyomunk a torta szélére. Friss eperrel díszítjük.