A húsvéti ünnep alkalmából meglátogattam a nagymamámat és természetesen a hosszú hétvégén nem maradhattak ki a sütemények sem. Eszembe jutott, hogy milyen jó ötlet lenne bemutatni azokat a bizonyos megsárgult, foltos recepteket amiket minden bizonnyal minden nagymamánál találunk.
Néhányat bemutatok nektek, amik lehet ismerősök is lesznek.
Nem bonyolultak vagy drágák, de nem is egészségesek, mert itt még a vaj vagy margarin helyett zsírt használtak, és a cukorral sem spóroltak. Habár elkészítésük nagyon egyszerű, mégis elmondhatom, hogy igen, nekem is sikerült a Nagymama sütijét megcsinálni, amit minden családi ünnepségen befalunk.
Próbáltam szó szerint kiírni, de ahol nem világos raktam még plusz infót, amit a nagymamámtól kérdeztem. (persze fejből rávágta, hogy kell csinálni :D)
Rudas csokoládé szelet
Piskóta:
2 evőkanál kakaó
4 tojássárgája
20 dkg porcukor
2 kanál mézet habosra keverünk
20 dkg liszt
1 sütőpor
4 tojás habja
A mézet és a tojásfehérjét habosra verjük külön, a többi hozzávalót összekeverjük. Ezután az egészet egybedolgozzuk és zsírozott, lisztezett tepsibe sütjük.
Krém:
3 dl tej
3 evőkanál liszt
1 egész tojás
20 dkg vaj/margarin
20 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
½ dl rum
A tojást, tejet és lisztet hidegen simára keverjük, majd sűrűre főzzük, kihűlni hagyjuk majd hozzá keverünk 20 dkg vajat vagy margarint, 20 dkg porcukrot, 1 vaníliás cukrot és fél dl rumot habosra verünk és rákenjük a tésztára.
Máz:
10 dkg margarint jól felforralunk és belerakunk 2 evőkanál kakót, a krém tetejére csurgatjuk. Meleg vizes késsel szeleteljük! Igen finom sütemény :)
Márvány tészta
5 tojássárgája
30 dkg cukor
12 dkg zsírt habosra keverjük
Hozzáadunk 30 dkg lisztet
1 csomag sütőpor
12 dl tej
Ketté vesszük a kikevert tésztát, egyik feléhez kakaót adunk, majd az 5 tojásfehérje habját ketté vesszük és belekeverjük a két fajta tésztához.
A tepsit kimargarinozzuk, lisztezzük, majd a két fajta tésztát egybe csorgatjuk a tepsibe. A két tészta csorgatásával egy márványos mintát kapunk.
Mézes pogácsa (lakodalmas kiszerelés)
1 l méz
2 kg cukor
1 csomag fahéj
10 dkg szalagáré (szalalkáli)
15 db tojás
2 l víz
30 dkg cukrot megpirítunk, kb fél liter vízzel feleresztjük. A megmaradt cukorból és vízből szirupot főzünk és kihűlni hagyjuk. Ha meghült, a két szirupot összeöntjük, belerakjuk a fahéjat a tojást a szalagárét és annyi lisztet, hogy galuska tésztát kapjunk. A tojásoknak csak a sárgáját tesszük bele a fehérjét felverjük habosra. Tojásonként 3 kanál cukorral.
A mézet felforraljuk, lisztet keverünk bele /20 dkg/ és félre tesszük. Másnap a tésztát és a mézet jól összedolgozzuk és sütjük. Sülés után a habba beleforgatjuk.
Kókuszos csiga
Többi